Gevel chemisch reinigen

Een chemische reiniging kan in principe op tal van verschillende manieren worden uitgevoerd. Er kan bijvoorbeeld voor worden gekozen om gebruik te maken van basische reinigingsmiddelen, maar er kan eveneens worden geopteerd voor zure reinigingsmiddelen. Beide producten zijn bijzonder efficiënt, maar beschikken over een verschillende PH waarde waardoor de werking er van aanzienlijk verschilt. Basische reinigingsmiddelen zijn wat dat betreft dan ook uitsluitend geschikt voor een ondergrond die niet poreus is terwijl zure reinigingsmiddelen dan weer zeer geschikt zijn om het meest grondige vuil op te lossen. De tegenhanger van de chemische reiniging is de biologische reiniging waarbij gebruik wordt gemaakt van bacteriën.

Hoe werkt een chemische gevelreiniging?

In het geval van een chemische gevelreiniging wordt er eerst door een expert een onderzoek uitgevoerd. Op basis van niet alleen het type steen, maar ook van de aard van het vuil zal uiteindelijk worden bepaald van welk type product er gebruik zal worden gemaakt. Het gekozen middel zal daarna door middel van een borstel of een speciale vernevelaar op de gevel worden aangebracht. Door het aanbrengen van dit middel wordt een chemische reactie opgewekt die het aanwezige vuil op de gevel zal doen oplossen. U dient rekening te houden met een inwerktijd die kan variëren van 5 tot 30 minuten. Na het aflopen van de inwerktijd zal de gevel worden gereinigd door middel van een hogedrukreiniger en water. In bepaalde gevallen kan er ook voor worden gekozen om gebruik te maken van stoom om het loszittend vuil te verwijderen.

Belangrijkste voordelen op een rijtje

Ondanks het feit dat een chemische gevelreiniging eigenlijk niet zo gunstig is voor ons milieu zijn er wel verschillende interessante voordelen aan verbonden, namelijk:

  • Grote oppervlakken kunnen in geen tijd worden gereinigd.
  • Met een gemiddelde kostprijs van amper 5 euro per vierkante meter is een chemische gevelreiniging op z’n minst zeer voordelig te noemen.
  • Een chemische reiniging verwijdert moeiteloos hardnekkig vuil dat andere gevelreiniging methodes misschien over het hoofd kunnen zien.

Het mag dan ook duidelijk zijn, vooral indien u te maken heeft met een grote oppervlakte waar hardnekkig vuil aan is opgetreden is het beslist de moeite waard om te kiezen voor een chemische gevelreiniging.