Zelf gevelreinigen

Om kosten te besparen kiezen steeds meer mensen er voor om zelf de reiniging van hun gevel uit te voeren. Op het eerste zicht lijkt dat misschien interessant, maar u moet wel precies weten wat u doet. De geschikte reinigingsmethode voor uw gevel vinden kan reeds een behoorlijke opdracht zijn, maar daarnaast is het ook belangrijk om in eerste instantie het type vuil vast te stellen. Gaat het immers om hardnekkig, doorgedreven vuil of is er alleen oppervlakkig vuil aanwezig op uw gevel? Wij geven u alvast graag enkele tips die van pas kunnen komen bij het zelf doen van gevelreiniging.

Keuze van het type reiniging

Wanneer u zelf gevelreiniging gaat toepassen is het belangrijk om te weten dat er op dit vlak verschillende mogelijkheden op de markt terug te vinden zijn. U kunt er tegenwoordig op vlak van gevelreiniging dan ook voor kiezen om bijvoorbeeld gebruik te maken van:

  • Zandstralen
  • Vochtstralen
  • Nevelstralen
  • Een stoomreiniging
  • Een chemische reiniging

Let wel, het type reiniging van uw keuze moet steeds sterk afhankelijk zijn van het materiaal waaruit de gevel bestaat. Bepaalde reinigingsmethodes zoals bijvoorbeeld zandstralen kunnen immers de gevel beschadigen. Eventueel raad vragen aan een expert vooraleer de reiniging uit te voeren is dan ook beslist geen overbodige luxe.

Aanbrengen van een beschermlaag

Wanneer u er voor heeft gekozen om een gevelreiniging uit te voeren is het altijd belangrijk om er rekening mee te houden dat uw gevel na afloop van de reiniging een beetje vatbaarder is voor invloeden van buitenaf. Gaatjes die door het aangekoekte vuil door de jaren heen goed dicht zijn geslipt kunnen nu terug open zijn waardoor er bijvoorbeeld terug wat vocht kan doordringen tot in de woning. Het aanbrengen van een transparante beschermlaag na afloop van de gevelreiniging is dan ook absoluut noodzakelijk om er voor te zorgen dat vuil geen kans krijgt. Op deze manier zorgt u er dan ook niet alleen voor dat uw gevel er goed uitziet, maar er ook goed uit blijft zien.